Kultur ve Ahlak Uzerine
-
Selamlar Degerli Katlimci Dostlarim,
Asagida sizlerle bir yaziyi paylasiyorum Facebook sayfamdan Kemalizm adli abonesi oldugum bir kaynaktan. Normalde bu forumu sahsi gorus, dini inanc, siyasi egilim gibi konlardan ozellikle ayirmayi prensip edinmis olan birisyim ancak Kemalizm kelimesi icinde her ne kadar izm ekinden dolayi bir ideolojiyi cagristiyor gibi kulaga gelse bile Ben Kemalist yaklasimi tum siyasetlerin uzerinde ve onlardan tamamen ayri ve arinmis bagimsiz ilkeler ve prensipler butunu olarak tek yol gosteren kaynak olarak algiladigim icin bunda hic bir bir sakinca gormedim.
Bizim sohbetlerimizde hepinizinde cok yakindan bildigi gibi zaman zaman Amerika ile Turkiyedeki sosyal yasam, calsima ortami ve kulturu gibi konulara deginmekteyiz ve burdaki ortami tarif ve tasvir edebilmek icinde cesitli ornekler vermeye calisiyoruz, kiyaslamalr yaparak farklari vurgulamaya ugrasiyoruz kendi yasantimizdan, bu ornekler is yasamindan, sosyal yada okul ortamindan yada aile ortamindan gibi alanlara dokunmakta. Bugun sayfama dusmus olan Tas Duvar Ustasi baslikli yaziyi konumuzla direkt ve cok yakindan alakali buldugum icin paylasmaya karar verdim benzeri sekildede FB sayfamda bu paylasimi yaptim zaten bundan once.
Asagidaki yaziyi okumaniz kafi oalcaktir benim ekstra bir sey aciklamama zaten bu durmda hic gerek yok. Ancak buna bir ek olarak kendi tecrubemle edinmis oldugum bir aniyida sizlere aktarmak istiyorum zira buda ayni paralelde burdki mesajla. Bu iki yaziyida eger okursaniz neden hem kultuir hemde ahlak ifadelerini kullandigimi anlayacaksiniz.
Bundan yaklasik on kusur yil onceydi benim manager anlatmisti oda tipik bir Amerikaliydi, olay soyle, yasadigi mahallede yakin bir evde oturan ailenin oglu 16 yaslarinda belirli araliklrla gelip onun bahcesindeki cimleri kesiyormus ve bu is icinde benim manager cocuga 20 dolar veriyormus yakalsik 3 saat suren bir is icin. Bir keresinde dedi cocugun babasi telefon etti oglunun cok onemli bir randevusu oldugnu soyledi galiba turnuva maci varmis o saatte, o yuzden cocuk gelemeyecek ama sen merak etme demis ben gelirim valtim var demis bu olay haftasonu oluyor. Manager tamam diyor sagol sevinirim gelip kesersen, nitekim adam denilen saatte geliyor cimlari kesiyor vede cocuga verilen 20 dolarida alip gidiyor. Simdi arkadaslar sizlere soruyorum bu adama yani cocugun babasina Tuirkiye'de verilen ne gibi bir sifat olabilir elinizi vicdaniniza koyup soyle bir dusunun. Simdi dusundunuz degilmi guzel devam edelim o halde. Bu cocugun babasi General Mills adi altinda faaliyet gosteren bir firmanin CEO su,
General MIlls denen sirketin hacmini sizlere soyle ifade etmek isterim, dunya gida fiyatlarinin olusturulmasinda guc sahibi olabilecek derecede buyuk ve kelimeninde tam anlami ile kuresel bir firmadir, bu firmada ben iki ayri kontrat ile calistim size buyuklugunu, hacmini, boyutlarini burda anlatmaya calismayacagim bile. iste boyle bir firmanin CEOsu boyle bir harekette bulunabiliyor cimleri kesiyor zira soz verilmis oglu tarafindan ustlukte 20 dolarida aliyor birakmiyor orda neden, cunku is yapildimi, yapildi, emek sarf edildi bu bir prensiptir bedava degil yapilan is.
Iste sevgili dostlar bizim anlatmaya gayret ettigimiz durumu cok guzel ifade edebilen vede Tas Duvar Ustasi adli yazidaki mesajlada bire bir ortusen mesaj budur. Bir sonraki programda tekrar bulusmak dilegiyle saglicakla kalin.
KEMALİZM Facebook sayfamdan bir alinti Yazan - R. Caba
TAŞ DUVAR USTASI... “İngiltere de bir kız arkadaş la tanıştık.. Muhabbet ediyoruz, kız sevdiğim filmleri soruyor, okuduğum kitapları soruyor, gezdiğim ülkeleri soruyor. Ama işimi sormuyor. Ben alışmışım Türklere, adın nedir den sonra ikinci soru işin nedir. Yok abi döndük dolaştık sevdiğimiz yemeklere falan geldik hala sen ne iş yaparsın demiyor kız bir türlü. En son ben sordum, dedim ki ya her şeyi sordun da, sen ne iş yaparsın diye sormadın. Dedi ki kız, ne iş yaptığını sorarsam dolaylı olarak sosyal statünü, kaç para kazandığını da sormuş olurum. Ayıptır. Ben paranı, statünü merak ettiğim için değil seni merak ettiğim için buradayım. O gün anladım ki bizde kast sistemi var. Atasözümüz var davul bile dengi dengine diye. Meğerse her davul denkmiş. Başka gün yüksek mühendis bir amcayla tanıştım. Ne projeler yapmış. Tüneller, köprüler, havaalanları vs... Senin yaşında oğlum var dedi. O da mühendis mi dedim. Hayır işçi, duvar ustası dedi. Dedim o nasıl oldu, mühendisin oğlu işçi olur mu? Bizde olsa babam döve döve okutur mühendis yapar. Adam kızdı. Niye öyle diyorsun benim oğlum çok iyi bir duvar ustasıdır. Zorla kötü mühendis olacağına, iyi bir duvar ustası olmasının ne kötülüğü var dedi. Adam gurur duyuyor oğluyla. Utandım. Utandım çünkü biz toplum olarak buyuz. Böyle yetiştik, yetiştirildik. Bizde kast sistemi var. Mühendisin oğlu gerekirse zorla kötü bir mühendis yapılır, iyi bir duvar ustası olmasına izin verilmez." Alıntıdır. Çocuklarımıza sevgi verip, Onları mutlu olacakları, yaşamak istedikleri hayatı inşa etmeleri için, İyi insanlar olmaları için, Adaletli ahlaklı vicdanlı dürüst insanlar olmaları için, Bizzat kendimiz örnek olarak yetiştirmeliyiz. Dünyada dil, din, ırk gibi insanları gruplandıran Herşey bir yana sadece iki çeşit insan var aslında 1 İYİLER 2 kötüler Lütfen onların iyi insan olmaları için gerekenleri yapmaya odaklanıp, Mal mülk ne varsa onlara yatırım yaparak, Güzel bir gelecek inşa edelim. En iyi yatırım Çocuklara insanlığa yapılan yatırım olsa gerek...
Sevgi ve saygılarımla. R. Çaba
-
Ray Erden Merhaba. Hayırlı Ramazanlar Reşat abi. Harika bir yazı ve ne güzel örnek. Facebook'ta da okudum. Paylaşımın için teşekkürler.
-
iyi insan kötü insanı ayırt etmenin en kolay yolu ise, niyet okumaktır. İyi niyetli mi kötü niyetli mi? Biz daima iyi niyetimizi bozmayalım. Rabbim de iyi insanlarla karşılaştırsın daima her yerde..
-
Süleyman Suphesiz biz daima iyi niyetle yolumuza devam ederken kotulerden uzak durabilelim. Ancak burda benim vurgulamaya calsitigim mesaj iyi ve kotu insan argumanindan ziyade toplumdaki degerler sistemi ve bunlarin olusturdugu kriterlerin sosyal hayattaki kategori olusturma durumu. Verdigim ornekleri ne yazikki gunumuz Turkiyesinde goremiyoruz. Turk toplumu endustri devrimlerinden gecmemis bir toplum oldugundan oturu uretim iliskilerinden aslinda uzak bir degerler sistemi icinde olusan bir kultur yapisina sahip maaalesef bu yapida emek kavrami asla hak etmis oldugu degeri bulamiyor.
-
Süleyman Amin 🤲 Hayırlı Ramazanlar