Uberle gunde 500 dolara para demiyorum
-
Selam Sevgili Dostlar, Konu basligindan zaten anladiniz muhabbetin gelisni gidisini sizler o yuzden burda fazla uzatmayacagim. Asagidaki videoyu yaptim konuyla ilgili Uber suruculugu yapmayi dusunen varsa bir baksin.
Ilk gelindiginde ehliyet ve araba isleri halledildikten sonra kesinlikle yapilabilecek bir is Uber suruculugu ve bu konuda kimsenin zerre kadarda suphesi olmasin ben hic bir sekilde caydiriciliga calismiyorum.
Ancak isin detaylari konusunda biraz bilgi sahibi olmakta fayda var ozellikle bilgi kirliligine karsi donanimli olmak bence oldukca onemli. Bu itibarla videonun ana gayesi bilgi kirliligine karsi mucadeledir. Bilgi kirliligi her sekilde karsimiza cikmakta sosyal medya ortaminda bu bazan direk ve desteksiz yalan ve palavra olabilir yada dogru kisimlar aralara serpistirilerek verilen genel imajdaki buyuk yanlis yonlendirme ve yaniltma olabilir yada bunlara benzer asilsiz iddialarda olabilir.
Her zaman oldugu gibi her duyduguna yada gordugune inanmak yerine akil suzgecinden gecirip, sorgulayip bir sekilde bir karar vermek biraz arastirmak ozetle aklici ve rasyonel dusunce esasi uzerine insa edilen karar mekanizmalari en saglam olanlaridir.
https://www.youtube.com/watch?v=o6_DnoTFNPA
-
Ray Erden Özellikle uber eat üzerinde çok ciddi kazanç sağlanabildiğine dair efsaneler dönmeye başladı. Tecrübe edildikçe daha akılcı bilgilendirmeler de gelecektir elbette. Yalnız uber işi için usa ehliyeti, iyi bir trafik puanı, üst model ve temiz bir araç gibi bazı şartlar vardı diye biliyorum. Bu durumda ABD'ye ayak bastıktan sonra yaklaşık 1-1,5 yıl bu tarz işler yapılamıyor olacak
-
Murat Evyapan Burda senin kullandigin anahtar kelime "efsaneler" cok uygun bir ifade olmus vede ozellikle vurgulamaya calistigim duruma katkida bulunmus. Yukarda ornek olarak kullandigim gibi dolu video var ve bunlar son derece yaniltici bilgiler buyu builgi kirliligi yaratmaktalar. Ozellikle ornekte deginmis oldugum bakin iste goruyorusunuz diyerek telefonundaki rakamlari gostererek palavra yok bizde seklinde birde teyit etme durumu var. Halbuki orda ekrandaki durumun arkasindaki sistem ve bu sistem nasil calisiyor neden bu hergun olabilen bir durum degil, nedir bu isin esasi gibi bilgilerin hicbirine girilmiyor. Burdaki durum gayet bariz bakin ben nasil para kiriyorum diyerek geride biraktigi cevresine hava bsamak. Her sekilde palavra OK no problem yeterki hava basilsin. Bu yuzden benim her zamanki tarzim ve yaklasimim ilgli endustrilerden derlenmis olan gercek verilere ve sistematik analize dayali, bu analizinde kaynagini belirterek durumun ne oldugnu acik ve secik olarak gostermek. Benim kullandigim kaynaklarin dogrulanmasi gibi en ufak bir suphemde yoktur zira endustri bilgilerinin toplandigi bir cok kaynak mevcut nitekim burdada o sekilde bir kaynak kullandim. Maalesef burdaki uzucu durum sudur, bu sekidle palavralari dunden duyup hayal aleminde soyle bir seyahat etmeye hazir yiginlar mevcut ancak bu yalanlari yaymak benim gozumde serefsiz bir tavir ve alcakliktir. Insanlara hayal satmayacaklar gercekleri verecekler. Bu yapmis oldugum kayitta dikkat etmissindir Uber suruculerinin protesto gosterisi vardi acaba bu arkadas bunu biliyormuydu, yada bilseydi deginirmiydi bu konuya? Ozetle ben Uber, TIR suruculugu, Amazon Dropship, Doordash yada benzeri hangi konuda olursa olsun ne kadar yakaladigim palavara pazarlayan Turk varsa bunlari bulabildigim kadariyla ortya cikarip afise etmeye calisiyorum. Kisisel hakarete varmasin diye videoda isim, yada tanitici hic bir sey gostermiyorum bu yalanin yada asiri abartmanin bir baska deyisle palavranin kaynagi hakkinda sadece konuyu ozet olarak gosteriyorum arkadaslar bu tuzaklara dusmeyin diye.
Dedigin dogru bir cok kurallar butunu getirldi Ubere ornegin arabanin yasi onemli, ehliyet, suruculuk yapilan eyalette en az bir yil o ehliyete sahip olunmasi ve benzeri. Burda tekrar ediyorum Uber ilk gelenler icin bu kurallar yerine getirildigi takdirde yapilabilecek ve belirli bir sure icin belirli bir kazanc saglanabilecek bir yoldur ancak bu fazla buyutulebilecek bir konu degil. Daha cok bu gibi videolara rastalaycagiz yemin billah ayda 20,000 yaptim, bir milyon dolara ev aldim ve borcunu 5 yilda kapatim gibi akil tutulmasi otesi palavralara tanik oalcagiz. Iste burda uzucu olan Turk milleti icinde bunlari yemege hazir bir ton adam olmasi gercek problem burda. Nitekim dunyanin en ucuz benzini masali tum millete acik acik gozunun icine baka baka soylenebiliyorsa bir ulkede bu kadar palavra cokmu?
-
Ray Erden abicim Murat Evyapan kardeşim
Konu açılmışken ben de bir şeyler yazmak istiyorum .
Yaklaşık 2 senedir Nasıl Amerika'ya giderim orada neler yaparım diye araştırıyorum , yüzlerce video seyrettim , bayağı bir araştırma yaptım .
İşimin de dış ticaret olması sebebiyle Amerika her zaman dikkatimi çeken bir ülke oldu .
Bu araştırmalarım sonunda şunu gördüm ki Türkiye'de kolay para kazanmaya çalışıp da kazanamayanların çoğu sanki Amerika'da yattığı yerden para kazanacak gibi bir hayale kapılıp Amerika'ya yerleşmek istiyor bu nedenle de nasıl kolay para kazanımımın derdine düşüyor .
Bunlar yemek dağıtıcılığı , uber , diğer kurye uygulamaları olarak bu işlerin başını çekiyor .
Şuana kadar Amerika'ya yerleşmek isteyip de oralarda kendimi nasıl geliştiririm diyen , oradaki okul - üniversitelerde yüksek lisans yaparım veya okurum zaten sonrasında da para kazanırım diyen birilerine rastlamadım .
( sadece Murat Evyapan' ın dil okulu aradığına şahit oldum , tebrik ederim . )
Adamların yaşı 25 -30 önünde çok güzel yıllar var ama odaklandığı konu uber , yemek dağıtmak , iPhone almak , hummer a binmek .
Keşke bu insanlar bunları düşüneceğine Amerika'nın güzelim okullarında nasıl okurum , nasıl kendimi geliştiririm , hangi koleje giderim de Dünyaca geçerliliği olan dil sınavlarından veya mesleki sınavlarından geçerim , bir konu hakkında araştırma yaparım da başarılı olurum diye plan yapsalar .
Adam Amerika'ya gidiyor turist vizesiyle , 6 ay boyunca market fiyatları , iPhone fiyatları , araba fiyatları , ev fiyatlarını çekip çekip duruyor ve 6 ay sonra ya geri dönmüyor kaçak şekilde yaşamaya devam ediyor veya geri dönüp geliyor .
İnsanlar bu kadar vizyonsuz , amaçsız , kolay yoldan para kazanmaya meyilli olmamalı .
Ben artık Amerika videolarında uber , market fiyatları , iPhone fiyatları , araba fiyatları , ev fiyatlarını izlemekten bıktım ve midyem bulanıyor .
Allah rızası için bir kişi gidip bir üniversitenin kampüsünü çekip de arkadaşlar buraya gelince bu eğitimi alırsınız , okulun kampüsü bu , şu hocalar eğitim veriyormuş , burs imkanları bunlar . Buradan sonra da şuralarda çalışma imkanınız olur daha sonrasında da şu başarılara erişirsiniz diye video çeken 1 kişiye rastlamadım .
Artık YouTube da bu tür videoları izlemeyi kendime yasakladım , seyretmiyorum . Bir insanın vizyonu yemek dağıtmak , kuryelik yapmak , kolay yoldan para kazanmak olmamalı .
Kimse yanlış anlamasın yemek dağıtmak , kuryelik yapmayı küçümsemiyorum ekmek parasının peşinde olan herkese saygım , sevgim sonsuz ancak genç insanlar için bu gibi faaliyetler vizyon haline getirilmemeli , geçici işler olarak bakılmalı .
-
Ertugrul Evliyaoglu Ertuğrul Merhaba, Sana sonuna kadar katılıyorum. ABD'ye girdikten sonra yaklaşık 2 sene ortalama bir hayat sürüleceğinden ve bir adaptasyon süreci olacağından bu kargoculuk gibi işler ilk başta yeterli geliyor kulağa. E bir de bizim genlerde konfor alanı mevzusu var. Bu işlerden para kazanmaya başlayıp, işi öğrenip, network yapıp bir de işin dertlerine bile alışınca "e yetiyor daha ne olsun" deyip farklı maceralar aramaya yeltenmiyoruz. Bak bu Türkler olarak hepimizde olan bir şey. Ben şayet ABD'ye gittiğimde youtube'dan iletişim kurmaya çalıştığım tüm abilerimin kapısını çalacağım, nerede ne iş bulursam değerlendireceğim ama bu arada kolej ya da meslek sertifikası hatta hayat şartları izin verirse belki bir 4 senelik okul bile düşünüyorum yaşım kaç olursa olsun. Bence özellikle yurtdışındayken vizyon sahibi olmak ve gelişerek ilerlemek "zorundayız!". Türkiye'de belki düştüğümüzde eş dost enseden tutup kaldırıyor, yani vizyon belirlemeden ve hayal kurmadan yaşamak kesiyor ama özellikle ABD'de bunu bulamayacağız gibime geliyor. Ben açıkçası çok çok uzun zamandır ABD'yi araştırıyorum. Daha üniversiteden mezun olduğum yıl (2009 ) bir arkadaşım WAT programı ile Newyork'a gittiğinde çok imrenmiştim ama ben işletme finans çıkışlı olduğumdan gidemedim bölümüm gereği. Mesela 2016 yılından beri de GC deniyorum okuldur, iştir, her imkanı araştırdım. Bu doğrultuda da özellikle son 2-3 senedir youtube üzerinden oradaki insanların yaşam tecrübelerini takip etmeye çalışıyorum ve senin dediğin gibi market videolarını, fiyat karşılaştırmalarını ya da " sahildeki kızı nasıl tavladım" videolarını asla takip etmiyorum. Örneğin Reşat Abi, Murat Abi, Kadir Zora ya da İsmail Ayaz gibi oralarda hayata karışmış kişilerle iletişimde olmak istiyorum. Ne bileyim belki Emre abi ile iletişimde geçmek isterim. Farklı bir tecrübesi var çünkü. Bu kişilerin hepsi hayat tecrübesi ve hepsi benim gözümde canlı birer ansiklopedi ve oluşturdukları kanallar, paylaşımları, anlattıkları o market videosu çeken ve sadece ;ABD'nin süslü püslü yanlarını anlatan arkadaşların milyonluk kanallarından çok daha değerli bence. Umarım ABD'yi düşünen ya da herhangi bir göç planı yapan herkes bu bilinçte hareket edip ona göre plan yapar. Bu arada umarım bu yıl çekilişte de yüzümüz güler bakalım bekliyoruz olmazsa artık bakıcaz bir çaresine
-
Ertugrul Evliyaoglu Tek kelimeyle bravo Ertugrul benim surekli olarak gormus oldugum bir eksikilige dokundun simdi burda. Hatta yarinki canli yayinda bu konuya deginmeyi dusunuyorum muhabbet esnasinda sende gene bu konuya deginirsen herkesin dikkatiin cekmek icin iyi olur bu konuyada zaman ayirabiliriz. Bizim canli yayin olsun Forum sitesi olsun amaci genel olarak ABD ye cesitli amaclarla gelmeyi dusunen kisiler icindir bu baglamda gundemi mumkun oldugunca katilimcilarin istek ve sorulari dogrultusunda bir cercevede goturmeye cabaliyoruz. Ancak bu demek degildirki sozunu etmis oldugun alanda yani tahsil, yuksek ogrenim, kendini gelistirme kurslari gibi sahalara deginmeyelim yada bunu es gecelim. Nitekim seninde bildigin gibi benim universite ve yuksek ogrenim konusunda videolarim var bir kac tane vede konuyla ilgili specific konularda bunlara her zaman icin yeni eklemeler yapilabilir.
Sozunu etmis oldugun uber/TIR surucusu, araba, iPhone, kamera vs. seklinde konulardan gina geldi ve bunlari artik YouTube platformunda izlemekten biktim diyorsun bu konuda bence yerden goge kadarda haklisin. Bunu bende kac defa bu yada buna benzer bir sekilde ifade etmeyi dusundum ancak her turlu izleyici ve amaci kapsama cabasinda olmamiz nedeniyle diger amaclarida ve ilgi alanlarinida kapsam disi birakma gibi bir gorunumdende kacinmak durumundayiz. Dogal olarak insanlar ABDde hayat nasil kurulur, calisilir, yasam kosullari ve standasrlari nelerdir, kazanc, gelir, bu gelirle ne gibi bir materyal refah duzeyi elde edebilrler gibi konulari merak ediyorlar ve bizde bu gibi sorulara mumkun oldugunca gercekci yanitlari orneklerle izah etmeye cabaliyoruz. Ancak bu ulkeye dunyanin her tarafindan gelen bir cok insana ozellile genc yaslarda egitim amaciyla gelenlerin ve burda tahsil ettikleri alanlarda kalip calisanlarin ve kurduklari hayatlarin bunlarin icinde ulkelerine geri donen bir kisimda var tabii neler yaptiklarinada deginmek ozellikle Turkiye'den bu sekildeki amaclarla buraya gelenlerin durumuna biraz daha ozenle egilmek bencede cok iyi bir fikir.
Daha once gormus oldugunu tahmin ettigim bir eklemem var bu forumda oda Amerika'da cok basarili olmus meshur Turklerden bir derleme yaptim, ne yazikki fazla ilgi gormedi aslinda burdaki amacim suydu, arakdaslar Turkler icin burda sadece uber ve TIR soforlugu yada doordash dagiticilig yada Amazon deposunda calismak isleri yok hedeflerinizi daha buyuk koyun demekti. Neden son zamanlarda Turkler sadece bu alanlara ilgi gostermekteler buda ayri bir ilginc konudur. benim geldigim yillarda yaklasik 34 yil once yani internet ve YouTube oncesi dunyada Amerika'ya gelme amaci genellikle tahsil amacliydi benim tanidigim butun Turklerde gene bu kapsamdaydi su anda her nasil bir demografik degisiklik olduysa Turkiyede bugun hemen hemen sadece bu alanlarda bir ilgi var ve buda bence cok dusundurucu bir olay.
Butun bu islerin hepsi gecerlidir ilk geliste bir hayat kurma cabasinda rahatlikla yapilabilir ve bunda zerre akdarda bir beis olamaz ancak hedeflerin uzun vadeli ve daha yuksek citayla secilmesi ozellikle genc yaslardaki arkadaslar icin bence gecerli olmalidir.