Amerika'da Batan Bankalar
-
Asagidaki linke tiklayip grafik olarak gorebilirsiniz.
https://www.visualcapitalist.com/largest-bank-failures-modern-history/
Modern Tarihin En Büyük Banka Başarısızlıkları Silikon Vadisi Bankası, warp hızında çöktü ve geçen hafta içinde iki kurum daha iflas etti.
Bunlardan biri olan Signature Bank, ABD tarihindeki en büyük üçüncü banka zayiatı. Diğeri ise faaliyetlerini kapatacağını ve varlıklarını mevduat sahiplerine iade edeceğini açıklayan bir banka olan Silvergate Capital. Bu banka kripto sektörüne oldukça maruz kaldı.
ABD bankacılık düzenleyicileri tarafından bulaşma riskini durdurmak için acil önlemler alınırken, birçoğu bundan sonra ne olabileceğini merak ediyor. Federal Deposit Insurance Corporation'dan (FDIC) alınan verilerle, yukarıdaki grafik 2001'den bu yana 500'den fazla banka iflasını gösteriyor.
2001'den Beri İlk 20 Banka Başarısızlığı En son büyük bir bankacılık çöküşü gerçekleştiğinde, bunu bir dizi banka kapatma izledi.
Bankalar 2007'nin sonlarında subprime-mortgage zararlarında milyarlarca dolar bildirdikten sonra, duygu değişmeye başladı. 2008'de kayıplar çığ gibi büyürken, gölge bankalara, yani bankalar gibi düzenlenmeyen ancak benzer eylemler gerçekleştiren kurumlara yönelik bir akını tetikledi.
O zamanlar bankalar ve gölge bankalar hacizli ipotekleri teminat olarak tutuyorlardı. O zamanlar bu varlıkların değerini belirlemek de zordu. Bir kredi krizi, bir banka iflası dalgasını tetikledi.
İşte son yirmi yıldaki en büyük 20 banka başarısızlığı:
Sıra Banka Adı Tarih Mevduat Varlıklar 1 Washington Mutual Bank Eylül 2008 188.0 Milyar Dolar 307.0 Milyar Dolar 2 Silikon Vadisi Bankası Mart 2023 175,4 Milyar Dolar 209,0 Milyar Dolar 3 İmza Bankası Mart 2023 88,6 Milyar Dolar 110,4 Milyar Dolar 4 Colonial Bank Ağu 2009 20.0 Milyar Dolar 25.0 Milyar Dolar 5 IndyMac Bankası Temmuz 2008 19,1 Milyar Dolar 32,0 Milyar Dolar 6 Garanti Bankası Ağu 2009 12,0 Milyar Dolar 13,0 Milyar Dolar 7 Downey Birikimleri ve Kredi Birliği Kasım 2008 9,7 Milyar Dolar 12,8 Milyar Dolar 8 BankUnited Mayıs 2009 8,6 Milyar Dolar 12,8 Milyar Dolar 9 AmTrust Bankası Aralık 2009 8,0 Milyar Dolar 12,0 Milyar Dolar 10 Corus Bank Eylül 2009 7,0 Milyar Dolar 7,0 Milyar Dolar 21 kayıttan 1 ile 10 arası gösteriliyorÖncekiSonraki Son günlerde iflas eden bankalar ABD Hazinelerini teminat olarak tutuyor. Faiz oranları yükseldikçe bunların değeri düştü. Müşteri tabanları da yoğunlaşmıştır ve bu da çeşitlendirmeyi azaltmaktadır. Silicon Valley Bank, girişim destekli teknoloji girişimlerinin niş bir müşterisine hizmet ettiği gibi, Silvergate Capital de çoğunlukla yüksek riskli kripto şirketleriyle çalıştı.
Faiz oranlarının tarihsel olarak düşük olduğu bir dönemde bu bankaların mevduatlarını uzun vadeli tahvillere yatırmaları, hatalı risk yönetiminin ve faiz oranlarının bu seviyelerde kalacağı varsayımının bir yansımasıydı.
Şimdi Ne Olacak? ABD bankacılık düzenleyicileri, gelecekteki herhangi bir serpintiyi önleme konusunda ciddi olduklarını gösterdiler.
Federal Rezerv, ABD Hazinesi ve FDIC, 13 Mart Pazartesi günü tüm Silicon Valley Bank ve Signature Bank mudilerinin fonlarına erişimini sağlamak için birlikte acil durum önlemleri aldı. Bu, hafta sonu yapılan ve alıcı bulamayan bir müzayededen sonraydı.
JPMorgan Chase, Morgan Stanley ve Royal Bank of Canada, başlangıçta ilgi gösteren ancak durum tespiti yaptıktan sonra geri adım atan bankalar arasında yer alıyor. Şimdi ikinci bir açık artırma planlanıyor.
Düzenleyiciler, Silicon Valley Bank ve Signature'ın nasıl "benzer bir sistemik risk istisnası" getirdiklerini gerekçe göstererek, mevduat sahiplerine geri ödeme yapmak için hızlı adımlar attı. Her iki banka da Finansal İstikrar Kurulu'nun sistemik olarak önemli bankalar listesinde yer almazken, düzenleyiciler harekete geçti.
İlginç bir şekilde, Federal Rezerv geçen yıl bir durgunluk stres testinden geçecek bankaların bir değerlendirmesini yaptı. Hem Silicon Valley Bank hem de Signature Bank listede bulunamadı.
-
Hamza Yardimcioglu'na gore ise, ABD buyuk bir krizin icine zaten girmisti, bu olanlar ise onun belirtileri olarak yorumluyor, ona kalsa - sanki- ABD'nin batmasindan da zevk alacak ama Youtube videolari yaparak para kazandiginin da farkinda degil galiba, youtube acaba bir ABD sirketi olabilir mi?