Amerika'da Universite Egitimi
-
Asagidaki videoda ABD'ye lisans veya lisanustu (master/doktora) programlarina katilmak veya bir universitenin mesleki yada profosyonel bir kursuna katilip sertifika almak icin gelmeyi dusunen kisilerin hangi konularda genel bir on bilgiye sahip olmasi gerektigi gibi konular islenmistir.
https://www.youtube.com/watch?v=6VPNCo0eBIw
-
Green Card la Amerikaya geldiğimde master ( Yüksek Lisans ) için bankalardan kredi alabilir miyim ?
-
Murat Atif SayarErtugrul Evliyaoglu başlığına tarihinde cevap verdi Son düzenleyen:
Ertugrul Evliyaoglu Suraya bir bakmani tavsiye ediyorum. Burasi Amerika resmi web sitesi ogrenim kredileri icin. Muhakkak Resat abi'de ekleyecektir veya yanlis bilgiler varsa duzeltecektir. Bence simdiden buranin isleyisini, kredi sartlarini, hangi programlar icin gecerli oldugunu inceleyebilirsin.
Ben kendim icin bile dusunuyorum, eger islerimi yoluna koyarsam, bir universite okumayi bile aklimdan geciriyorum.
Federal Student Aid https://studentaid.gov
-
Ertugrul EvliyaogluMurat Atif Sayar başlığına tarihinde cevap verdi Son düzenleyen: ertugrul
Abi bu bilgi için çok tşk ederim .
Keşke her Türkiyeden giden senin gibi düşünse
Dünyanın en iyi okullarının olduğu bir ülkede yaşam hakkı kazanıp da master vs veya başka eğitimler almadan ölmeyi kendime yakıştıramıyorum .
Kimi direk uber vs yapmak istiyor hatta bunu hayal ediniyor kendisine , benim de hayalim eğer bir şekilde yaşayabilirsem oralar da okuyabildiğim kadar okumak veya eğitimler varsa onlara katılmak .
-
Murat Atif SayarErtugrul Evliyaoglu başlığına tarihinde cevap verdi Son düzenleyen: Administrator
Ertugrul Evliyaoglu Burasi hakikaten oyle bir yer ki yeter ki calis, sabirli ol, emek ver, Ondan sonra cnain ne istiyorsa, hedefin neyse okadar cok imkanla karsilasiyorsun ki, bunu samimiyetle soyluyorum. Ama yeter ki emek ver, arastir.
Ben gercekten sasarmis durumdayim burada, su anlamda sasirmis durumdayim, onun acik, pilot mu olmak istiyorsun, is adami mi, akademisyen mi veya okumak mi? Istedigin yasta gerceklestirebilirsin bunlari.
Illaki plan yaparak, emek vererek. Vizyonu nu istedigin gibi genis tutabilirsin burada. DIger yandan, surekli Turkiye'de hayalini kurdugumuz seyler (genel olarak yaziyorum) burada belki anlamini yitirebilir. Kimisi der ki soyle guzel bir araba alicam, sunu yapicam, buna sahip olacagim der. Ama buraya geldikten sonra bunlarin bir onemi kalmayabilir.
Insallah en kisa zamanda hersey gonlune gore olur ve greencard cikar, sende kendi hayatini yasamaya baslarsin!
-
Ertugrul EvliyaogluMurat Atif Sayar başlığına tarihinde cevap verdi Son düzenleyen:
Türkiyede ne yaparsak yapalım bir yerden sonra hep bir engel çıkıyor .Kimseye bulaşmadan kendi işimizde devam edelim diyor insanlar ancak olmuyor . Bence orada yaşayan bir insan çalışmadan kaçmadan sabırla ilerlerse kendiliğinden arabası da olur evi de .
Abi , gençlere çok güzel örnek oluyorsun çünkü Amerikada yaşamaya başlayan özellikle gençler hiç bir şekilde oradaki eğitim fırsatlarından bahsetmiyor . Odaklandıkları alanlar her zaman yapılabilecek işler .
-
Murat Atif SayarErtugrul Evliyaoglu başlığına tarihinde cevap verdi Son düzenleyen:
Ertugrul Evliyaoglu Turkiye'de yasayan birisi dese ki "Ya benim planim Harward'da okumak" oradaki arkadaslari - genel olarak - "haaa muhakkak oyledir, sen ne kullaniyorsan bize de ver, bak osman'da boyle dusunuyordu simdi sanayi de kaportaci" der ve dalga gecer...
Inan ben 51 yasinda olan birisi olarak bu plani mi burada konussam, herkes saygiyla karsilar o kadar. Akillarina insanlarin dalga gecmek veya dusunceni curutmeye calismak gibi dusunceler gelmez.
Tabi ki hersey toz pembe degil fakat herzaman dedigim gibi iyi bir plan, iyi bir hesaplama bir de bunlari yapabilecek enerjin, sabrin varsa, burada tek sinir sensin. Hersey sana bagli. Keske dunyanin her yerinde ayni sekilde imkanlar olsa, herkes verdigi emekler sayesinde hak ettikleri yerlerde olabilse veya imkanlara esit olcude ulasabilse..
Devam, calismaya!
-
Ertugrul Evliyaoglu Selamlar Ertugrul, Green card sahibi olarak bildigin gibi bir cok vatandaslik haklarindan faydalanabiliyorsun, burda student loan diye bilinen egitim icin kredi alma hakkida buna dahil. Yukarda Murat'in vermis oldugu Federal Student Loan programlarina basvurabilirsin. Odeme program bitip mezun olunduktan sonra en gec 6 ay icinde odeme yapmaya baslanmasi gerekiyor, bu 6 aylik surec mezun olan kisinin is arama ve bulmasi mezun oldugu alandaki diye dusunulmus. Faiz oranlari yaskalsik 6% civarinda saniyorum su siralarda.
Federal Student Loan programlari disinda ozel bankalardan yada kredi kuruluslarindanda ogrenci kredisi cekmek mumkun olabilir. Bu programlar lisans, lisans ustu egitimler icin oldugu kadar cesitli sertifika egitimi, meslek ici gelistirme kurslari gibi alanlardada kullanilabilir.
Bunlarin yanisira lisans/lisans ustu akademik programlarinda Financial Aid seklinde maddi yardim programlarida mevcut, bunlarda biraz arastirilirsa faydali olabilir. Bu tur programlar icinde hibe seklinde olanlarinida bulabilmek mumkun.
Ayrica Scholarship programlarida mevcut (burs) cok cesitli burs programlari mevcut buda ayri bir arastirma konusu basli basina, bir cok kisi yada kurulus kendi ongordugu alanlarda egitim gormek isteyenelre istedikleri sartlar saglandigi takdirde burs verebiliyorlar.
Ayrica sunuda ifade etmekte fayda var, bir cok universite yada college ozel yada devlet kurumu olsun full time calisan yetiskinler icin duzenlenmis programlar vermekteler ve bunlar tahmin edilebilecegi gibi aksam saat 5 yada 6 da baslar artik bugun bir coguda online egitim vermekte. Geleneksel liseden cikip 18 yasinda universite egitimine baslamamis olan bir kisi 10 yada 20 yil sonra bunu planlayabilir, bu durumda bu kisi evlidir, aile sorumluluiklari vardir, full time calisma durumundadir bu tyuzden bu sekilde firsatlarda gene mecut.
Murat'inda bahsetmis oldugu gibi burda kardesim bu saatten sonrada universite okunmazki gibi bir ifadeyle karsilasmazsin, isteyem istedigi yasta ve alanda okur. Eger sen buna istekliysen, burda feasible bir cozum ve alternatif bulabiliyorsan neden olmasin.
Firsatlar ulkesi denilen sey budur, tek bir anahtar var burda
Sabir Kurallara uymak Azim Gayret Planlama ve arastirma
Burda sunu eklemeden gecemeyecegim soz meclisten disaridir kesinlikle,
Su meshur pratik zekali, Turk milleti lafi var ya hep kisa yoldan sozum ona cozume giden, iste burda maalesef calismiyor bu zeka bir turlu, format ve sistem uyumsuzlugu var herhalde. Bugune kadar kisa yoldan islerin nasil cozuldugunu ise su anda ulkenin icinde bulundugu duruma bakarak anlamakta mumkun.
-
Ayrintili cevabiniz için tşk ederim Her satiri dikkatlice okudum ve noktasi virgülüne kadar katiliyorum .
-
Ray Erden reşat abi selamlar. bir community college ile yazışmıştım geçmişte. türkiyede lisans eğitimi almış olmam nedeniyle (community college eğitimini ezen bir eğitim oluyor - bilgi olarak olmasa da en azından eğitim statüsü olarak.) finansal desteklerde sorun yaşayabilirsiniz dediler. bu sebeple eğer college a gelirseniz lisans diplomanızı unutun ve türkiyedeki lise diplomanız ile kurumumuza başvurun dediler. böylece ikamette 1 yıl dolup in district olduğunuzda eğitim ücretlerinde indirimlerden faydalanırsınız dediler. binlerce mil öteden muhatap alıp cevap yazdılar. helal olsun...
-
@ismailgunduz Selamlar Ismail, Dogrudur 4 yillik lisans diploman oldugu icin 2 yillik okula (community college) gitmek icin mali yardim kurallarina gore senin onceligin yok zira oncelik liseden sonra yuksek ogrenime hic devam etmemis yada baslayip bir diploma almadan birakmis kisiler icin.
Birde suna bak derim ornegin lisansustu bir programa basvurabilirsin zira lisans diploman var, burda secilen ve mezun oldugun alana bagli oalrak alttan dersler alman gerekecegini ve bunlarin toplam kac kredi olmasi gerektigini yaklasik olarak soylerler. Lisans ustu programlar icin on kosul olarak istenen GMAT (ana dili ingiizce olmayanlar icin zorunlu) ancak istenen puan miktarlari okula gore farklilik gosterir, GRE, GMAT sinavlari var (her okulda degil yada puan limitleri degisir okouldan okula isteyen okullar icin) bu sartlarin daha relax oldugu okullarda sansin artar. Eger lisansustu programa kabul edilirsen bir TA (teaching assistance) islerine muracaat edebilirsin buda madi destek saglar bir nebze.
Tabii bir diger olasilikta gene onlarin dedigi gibi lise diplomasi ile community college muracaati oda mumkun sana kalmis bir sey tabii buda finansal destek sanisni arttirabilir.
-
Ray Erden Evet resat abi. Greencard olursa muhtemelen lkse diplomasi ustunden hareket edecegim. Acikcasi benim hedefim bu egitimle oraya adaptasyonu hizlandirmak. Firmalara ogrenmeye acik biri oldugumu gostermek. Ve tabiki is basvurularinda sunulabilir bir belge elde etmek. Ustune de turkiyedeki diploma ekstrasi olur diye dusunuyorum. Yanlis bir strateji mi sence abi
-
Selamlar, bu konuda merak ettiğim bir şey var. Şimdi biz lisans ya da lisansüstü diploma ile başvurduğumuzda indirim ya da ödeme desteği alamıyoruz anladığım kadarıyla. Peki ben bu kurumlara lise diplomam ile başvurduğumda daha önce üniversite okuyup okumadığımı sorgulamıyorlar mı? Bunu belirttiğimde alacağım destek etkilenecek mi? şimdiden teşekkürler.
-
@ismailgunduz Green card durumunda Federal student loan programlarinada basvurabilirsin, bu durumda financial aid ile ugrasmana gerek kalmaz. Eger bu sekilde bir yol takip edersen elindeki lisans diplamais ilede bir lisans ustu programa basvurabilirisn. En azindan program application surecinde secilen alana gore alttan ne kadar ders alinmasi gerekiyor yoksa direkt olarak programa baslanabiliyormu, toplam kac saat kredi gerekiyor gibi bilgileride edinmis olursun devam etmesen bile iyi bir bilgi olur karar verme surecinde. Ozetle dedigim tum mevcut firsatlarin denenmesi ve gorulmesi.
-
Ray Erden reşat abi en azından benim için lisansüstü biraz problem. türkiyede bile kıymet verilmeyen teknik öğretmen diploması ile orda yükseklisans yaptırmazlar bence. ki orda teknik eğitim fakültesinin karşılığı yoktur bachelor seviyesinde diye düşünüyorum. benim açımdan community college mantıklı gibi. hem tekrar bilgi tazelemek ve belge sahibi olmak hem de oraya adaptasyon için. o yol kapanmış olsa o zaman sertifika programlarına yatırım yapardım eğer orada olsam
-
Murat Atif SayarEski Kullanıcı başlığına tarihinde cevap verdi Son düzenleyen: Administrator
@ismailgunduz Ismail merhaba, lutfen imzanizi duzenleyiniz. Bizim profillerimizi ornek alarak, lutfen imzaniza mesleginizi, bulundugunuz yeri varsa sosyal medya linklerini giriniz. Bu sayede insanlar birbirlerini tanimis olacaklar. Amacimiz diger web sitelerinden ve forumlardan farkli olmak uzere, tamamiyla gercek kisilerin olusturdugu bir platform yaratmak, insanlarin birbirlerini de tanimasini saglamak.
-
Murat Evyapan bana dedikleri şuydu. siz orada aldığınız eğitimi ispatlayarak fark dersleri alma yoluna gidip mühendislik diploması almak isterseniz , destek alamazsınız. yani türkiyedeki o diplomayı unutun dediler. yükseklisans için sormadım. zaten akademik bir iş için hedefim olmadığı için öylede bir niyetim yoktu. yükseklisans yerine alanımda sertifikasyon eğitimlerine yatırım yaparım şahsen.
-
Murat Atif Sayar düzeltiyorum abi. sosyal medya pek kullanmıyorum. o yüzden eklemedim
-
@ismailgunduz Cok tesekkurler Ismail, kusura bakmayin araya girdim!
-
Murat Atif Sayar dediğin doğruydu abi. forum kurallarına saygı göstermeliyiz. saygılar.