2021 Vergi Formu Hazirliklari (Tax Return / Refund)
-
Herkese Merhabalar,
2021 yili kapandi ve her sene yapilmasi gereken vergi beyannini yapma sureci basladi.
Monday, April 18 Tax Day 2022 in United States / Yani Nisan ayi 18'ine kadar herkesin bu islemi yapmasi gerekiyor. Bildigim kadariyla Amerikan Vatandas'larinin, gocmenlerin. Bunun disinda bu formu doldurmasi gerekenler var mi bilmiyorum, ekleme lutfen yapin.
Amerika'da vergi bildirimi yaparken, herkes bir sekilde bu islemi yapmak zorunda. Bu hakikaten buyuk bir sektor gibi burada. Cunku konuyla ilgili hem internette ONLINE olarak servis veren, hem internetten hem de direkt olarak ofislerinde hizmet veren bircok kurum var.
Genelde bir pazarlama mantigiyla, olabilecek en dusuk fiyatlari web sitelerinde yayinliyorlar, aman dikkat edin. Siz web sitelerine girdiginiz zaman saniyorsunuz ki (ornek olarak yaziyorum) en dusuk $30 veya ucretsiz hersey.
Hemen basliyorsunuz vergi beyanninizi yapmaya ama ek seyler bildirecekseniz, bu sefer kullandiginiz sistem veya araci kurum her kimse, size ek fiyatlar cikartiyor.
Sunu bilmekte fayda var, lutfen siz de kendi tecrubelerinizi paylasin,
Amerika'ya geldiniz, cocuklu bir aileyi ornek alayim. Hem siz hem esiniz delivery isi yaptiniz, ayrica siz kendi mesleginizle ilgili de ek bir is yaptiniz diyelim. Ve beraber beyan yapmak istiyorsunuz,
Aslinda hem siz hem de esiniz calistiysa delivery isinde, bu bir Schedule-C formu sayiliyor (yani 2 adet), siz ayri bir sekilde kendi isinizi yaptiniz, ornegin bilgi islem uzmanisiniz benim gibi, internetten is yaparak para kazandiniz, bu da ayri bir Schedule-C formu sayiliyor.
Oldu mu size en az 3 form, bunlar iste ayri ucretlendirilen seyler, o yuzden cok dusuk paket gordugunuz siteler de hep detaylara bakiniz. Veya uyelik ucretsiz se, login olduktan sonra ucreti ogrenmeye calisin. Tavsiyemdir.
Ben bu yil TurboTax kullanarak kendim yapmayi planliyorum, bakalim sistemi ogrenebilecek miyim, ne cikacak. Asagida linkini birakiyorum, herhangi bir bicimde linkte - referer yoktur. Bilginize!
TurboTax https://turbotax.intuit.com/personal-taxes/online/
-
Murat Atif Sayar Murat abi,konu ile ilgili bilgim yok fakat canlı yayın konuşmalarından hatırladığım kadarıyla #beyan esastır# diye bilgi vermiştiniz, çiftçiler için vergilerde aynı şekilde mi düzenleniyor? Teşekkürler, selamlar.
-
Şafak Pala Resat abi cok daha detayli cevap verecektir eminim ama;
Sonucta Ciftci de olsa, her kim olursa olsun, ya Self-Employee oluyor yani kendi basina calisan, sirketi olmayan, ya da sirketi olmak zorunda. Belki Ciftciler icin farkli vergi indirimleri veya avantajlari olabilir, ama herkes bu islemi yani vergi beyanini doldurmak zorunda.
Bildigim kadariyla, hic calismasan bile, evde bos bos oturuyorsun, yine beyan yapmak zorundasin, hatta buyuk bir ihtimalle borcun cikacak. Amerika hic gozunun yasina bakmiyor bu konularda.
-
Murat Atif Sayar teşekkür ederim, saygılar.
-
Murat Atif Sayar Ek yapayim:
Beyan esastir cok dogru. Sana sistem guveniyor, sen ne beyan edersen ona gore ya vergi odersin ya da odemezsin. Tabi bazi seyleri beyan ederken muhakkak belgeleri paylasmak gerekiyor, ornegin bir yerde calistiysan W2 dokumu, birisine calistiysan is yaptiysan 1099 formu gibi. Ama masraf beyan ederken (ben kendim icin yaziyorum) biz herhangi bir belge gondermedik.
Su kadar benzin masrafimiz var dedik, su kadar telefon vs. Yarin birgun bu beyan ettiklerin, vergi dairesi tarafindan arastirmaya deger bulunuyorsa, emin ol ki tek tek her detaya bakilacak.
Bu yuzden televizyonlarda bazen Amerika ile ilgili, iste su kisinin yanlis beyandan dolayi gibi haberleri cikiyor. Ben eminim ki, cok ciddi bir arka planda calisan algoritmalar da var. Ortalamalar var, milyonlarca insanin verisi var ornek olarak.
Yani - ornek olarak her iki kisi delivery isinde calisiyor, Houston ortalamasi aylik $3000 para kazanip yine Houston ortalamasi aylik $400 masraf gosterildigini dusun. Sen beyani yaparken aylik $600 gosterirsen, direkt olarak sisteme takilacaksin.
Beyan onemli ama gercek beyan.
-
Ben gecen sene ilk kez TurboTax ile kendim yapmistim. Kullanimi cok kolay bir arayuzu var, rahat rahat her yere yonlendiriyor sizi. Cok memnun kaldim, bu sene de yapacagim, herkese tavsiye ederim.
-
Gecen sene hatirladigim kadariyla seninle konusmustuk Tufan, sen gecen sene de turbotax uzerinden yaptigini soylemistin. Ben de o yuzden bu sene kendim yapmak ve ogrenmek istiyorum biraz detaylari.
Aslinda programlara katilan ve finans - vergi konusunda uzman olan kisiler var, umarim onlarda foruma katilir, ozellikle bu konularda cok daha detayli bilgiler paylasirla bizimle.
-
'Tis the tax time!! Death and Taxes!!! Tax man or the ax man!
Vergi muhabbetini yeni gordum kacirmayalim dedim. Onemini ne kadar vurgulasak yetmez burda. Ozetle soze soyle baslamakta fayda var asla ve asla IRS (Internal Revenue Service) ile basiniz derde sokmayin yani aman ha diyorum bakin. IRS Amerika'nin maliye bakanligi oluyor.
Eskiden Mart sonuydu vergi islerinin son gunu bunu birkac yil once Nisan 18e kadar uzattilar. Bu ne demek oluiyor? Amerika Birlesik Devletleri sinirlari icinde yasayan ve hayatini kazanan her kim olursa olsun, vatandas, green card bilumum vize turleri, ogrenci, kacak (tekrar yaziyorum ka-cak) butun bu sahislar bila istisna vergi beyannamelerini her yil Nisan ayinin 18 ine kadar IRSdenilen kuruma sunmus olacaklar hic bir istisnasi, esnekligi amasi, kacari yoktur. Ornegin bir yabanci ogrenci diyelimki Turkiye'den geldin burda master yapiyosun ve hic calsaiadin o yil, vergi beyaninda buliunacakmsin?
EVET bulunacaksin kisa cevap, kazanc sifirsa sifir gosterilecek.Cok kisa bir ifadeyle iki ayaginin uzerinde duruyormusun ve nefes aliyormusun vergi beyanatinda bulunmakla yukumlusun su 50 federal eyalet sinirlari icerisinde.
Bir kazancin vergilendirilmemesinin tek bir yolu var oda nakit ile is yapilirsa. Ben ornegin evini tasimana yardim ettim sende bana 100 dolar odedin burda vergiye giren bir durum yok.
Turbo tax kullanirsin, H&R Block kullanirsin, sirketlerin calisanlarina bir hizmet larak sundugu TAx Services gibi hizmetleri kullanirsin, private accountant/finanacial advisor sirketleri kullanirsin, cok basit ise easy form ve benzeri bir iki formu kendin doldurur yollarsin bir dolu olasilik mavcut.
Bir sirkette calisan icin W2 formu, independent contractor gibi calsain biri isin 1099 formu, kendi sirketi olan yada freelancer giib calsianlar icin baska formlar, federal calsianlar icin gene oyle bir dolu cesitli formalr var herkesin calsima ve employment durumuna gore.
Turbo Tax bir cok insanin kullandigi her sene degisen vergi kanunlarindaki degisiklikleri aninda yansitan inernet uzerinden kisiyi yonlendiren kullanimi herkes icin yapildigi icin cok pratik ve intuitive denilen yani kolay ogrenilebilir bir arayuze sahip bir arac.
Ancak islemlerde biraz fazla karmasiklik varsa yanlislik yapma yada gereginden fazla odeme gibi durumalrda kalmamak icin H&R Block yada benzeri servisler kullanilabilir. Bunlar eger bir yanlislik yaparlarsa ve ekstra bir vergi borcu cikarsa kendileri IRS'e beyan ettikten sonra arfadaki farkida kendileri ustlenirler.
Ucretler sabit degildir yapilan islem adedi ve o islemin karmasikligina gorede degisir. Cok cesitli sayilamiyacak kadar cok degisik durumlardan dolayi islemlerde asiri karmasikliklar ortaya cikabilir bu durumda ornegin H&R Block gibi kurumalrda Tax Analyst1/2/3/4 gibi tecrube ve bilgi seviyelerine gore elemanlar kisinin vergi islemlerini yaparlar. Bir baska avantajida kisinin tac refund durumunda maximum miktari garantiederfler. Benim ornegin gecen yil odedigim ucret 430 dolar civarinda tuttu.
Corporate tax olayina hic deginmiyorum o basli basina apayriu ve buyuk bir uzmanlik alani. Bunu vergi danismanlik firmalari ve gerektiginde tax attornmey denilen vergi avukatlari devreye girerek yaparlar ve hacime gore bir depoartman bu ise bakabilir sadece bir sirket icin.
Genel Vergi Durumu Tarifi:
Income Tax (gelir vergisi) Burda ornek profil oalrak bir sirkette calisan bir sahsi ele alalim. Yil boyunca bu kisi her hafta yada iki haftada bir maas cekini alir ve burda zaten her maas cekinden kesilen federal ve state vergi miktarlari gorulur. Diyeceksinizki madem boyle yil sonunda yapilan nedir?
Kisi bir ise girdiginde bir sirkette W2 adi altinda bilinen bir formu doldurmak zorundadir. Bu formda 0 ile 5 arasi exemption denilen maddeler isaretlenmek zorunda bunlar cocuk varmi, kac tane, esin calsiyormu cocuklarin yaslari, universitede okuyan cocuk varmi gibi sorular. Ornegin toplam exemption 3 cikti bu durumda W2 vergi hesaplamalari bu miktar uzerinden yapialcaktir.
Toplam yillik tax return adi altinda bilinen vergi hesaplamalrinda bir dolu faktore bakilmakta bunlar ornek bir senaryo olarak soyle siralanabilir asagida goruldugu uzere Federally adjusted gross income Iemized deductions (mortgage interest, child college tuition, number of children etc.) State taxable income State income tax withheld
bu sadece cok kisaltilmis aradaki bir cok detayi atlayan bir ornektir, toplam hesaplamada gelir, ev odemelerindeki faiz, cocuklarin IRS tarafindan kabul edilen okul masraflari, kendi isin varsa gene IRS tarafindan kabul edilen masraflar ve benzeri bir cok kalem bu hesaba girer. Sonucat yil icinde odenen toplam miktarin uzerinde bir vergi miktari ciakrsa kisi bunun odemekle yukumludur yok eger altrida kalmissada IRS cek gonderir aradaki fark icin.
Bunun bu sekilde yil sonunda hesaplanmasinin nedeni ise soyle aciklanabilir, evet zaten maas cekelrinden kesintiler yapilmakta ancak misal olarak kisi yatirim yapmistir ve capital gain denilen durumlar yil icindeki yatirim portfoyu icerisindeki gelismelere ve bu portfoyu idare eden firmanin alim/satim hareketlerine gore capital gain/loss olsuabilir bu sadece bir ornek vergiyi ilgilendiren onlarca sayilamayacak kadar cok durum olusabilir. Butun bunlar degerlendirlmek zorunda yil sonu hesaplarinda. Bu sekilde bir sonuc cikar ve tax return hesaplari kapatilir ya tax refund yada tax payment olmak uzere.
Eskiden eger toplam vargi borcu yuksek bir miktar cikmissa bunun icin odeme plani cikartiyorlardi ve HSBC loan programi vardi ancak artik bu progra kaldirildi cikan borc odenecek taksit yok.
Odemezsem ne olur? Bunun cevabini mahkeme kaytilarindan orneklere bakarak vermek mumkun su anda geciyorum. Ozetle sakin boyle bir seyi akliniza dahi getirmeyin mazallah diyelim burda. . Bu yaziyi tipik bir sekilde kapatalim Hic bir sekilde burda yazilanlar vergi konusunda bir uzmanlik ifadesi yerine gecemez, her turlu vergiyle ilgili sorularinizda bir vergi uzmanindan yardim almak zorundasiniz, bizim yazdiklarimiz ancak ve yalniz bilgilendirme seviyesinde olup takip edilmesi gereken adimlar olarak telakki edilmemelidir. Bu tarz bir durumdan dogabilecek hic bir neticeen forumumuz asla mesuliyet kabul etmez.
-
Ray Erden Resat abi bu paylastiklarin cok oenmli konular, Yavas yavas kafamda canlanmaya basladi, bu verilen bilgileri bir sekilde derleyip her konuya giriste. baslikta, yukarida ayri bir bolum olarak koyup, insanlar siteye girdiginde, o konuya girdiginde gormesini saglamak olacak BUnunla ilgili yazilimda ne yapilabilir ona bakiyorum.
Ornegin vergi konusuna girdi forumda, hemen baslikta bu degerleri bilgilerin ozet - smart bir hali olmali daha sonra asagidaki bolumde yazilara ulasilmasi gerekiyor. Forum da bu bilgilerin kaybolmamasi lazim.
Beraber bir toplanti yaparak uzerinden gecebiliriz sonrasinda, forum biraz daha buyusun yazismalar cogalsin, biraz daha structure'in uzerinden gecebiliriz beraber!
-
Murat Atif Sayar Evet Murat kesinlikle ayni fikirdeyim, forumun genel sayfa duzeni ve yapisi zaman icerisinde gelisip oturacak ve olgunlasacak bu tipik bir surec belirli bir olgunluga eristikten sonra sanirim daha verimli ve etkili bir duzenleme yapilabilir tarif etmis oldugun gibi zira genel duzenleme algortmasindan once akisin nasil bir yapiya kaviusascagini gormek cok iyi olur.
Bu sekilde duzenlemeler, format ve yeni fonksiyonalite gibi eklemeler icin tabii hep senin web tabanli yazilim tecruben gerekiyor. Vergiyle ve benzeri elzem seklinde nitelendirilebilecek konularda kolaylikla gorulen ve erisilebilen bir duzen epey faydali olur.
-
Şafak Pala Beyan esastir ifadesi ile ilgili soyle bir aciklama getirmek iyi olabilir Evet Amerika'da beyan esastir yani kisi bir sey soyluyorsa bu kisinin akli basinda, saglikli bir sahis olarak dogru ve samimi oldugunu varsayar sistem ifadesinde.
Buna bir ornek olarak silah aliminda sorulan bir dolu soru vardir hemen orda dukkanda online doldurulan bir form uzerindedir bu sorular. Mesela daha once hic tutuklandinizmi, suc isledinizmi gibi sorular. Cevaplar Yes/No seklinde seceneklerden ibaret ve kisi bunlari No olarak secer bunlar silah satin alanin beyan etmis oldugu cevaplar oldugundan dogru olarak akbul edilir.
Ancak bu forum background check denilen bir surece tabidir ve burda her bir ifadenin dogruluk durumu fedeal database sistemi tarafindan kontrol edilir. Bu coklu database sistemlerinden olusan bir sistemdir ulkedeki tum eyalet, sehir, kasaba ne varsa tum polis ve mahkeme kayit ve tutanakalri bu sistemlerde mevcuttur eger burda match durumku olmayip conflict yani celsiki yada tutarsizlik cikarsa satis islemi gerceklesmedigi gibi bir suc duyurusunda bulunmada olabilir.
Baska bir ornek is basvurularindaki resume olayi, kisi resumesini istedigi gibi doldurabilir su universiteden mezunum, suralarda calsitim, su kadar maas aldim, burda mudurdum surda boyle boyle isler becerdim, su isleri ve sorumluliuklari aldim gibi. Adaylar arasinda kiyaslama yapilirken butun bu yazilanlar dikkatle okunur ve begenilirse adaya is teklifi yapilir bu asamada henuz bacground check gibi bir surec yok sadece adayin resumesi ve mulakattaki performansi ve verdigi cevaplar var isverenin elinde.
Is teklifi yapildiktan hemen sonra background check process baslatilir ve firmalar bu isler icin bu konuda uzmanlasmis firmalarla calisirlar. Burda iste resumede yazilan her bilgi didk didk edilir universite, calisitigi firmalar, soylenen yillarda ordamiydi, adres, vesaire gibi. Eger diyelimki mezun olunan universite ismi yada alinan diploma (degree) yada okunan alan (major) bilgileri dogrulanamiyorsa ve ise girdikten sonra bu tutarsizlik ortaya cikarsa bu kisnin isine hemen orda son verilir. Bu surecinde suruncemede kalmasi gibi bir olay mumkun degildir ornegin bir kisinin universite diplomasi ya vardir yada yoktur bunun arasi yoktur ortaya cikmasida yillar almaz baz ulkelerde olabilir gibi gorunuoyor ayri konu.
Ozellikle finans sektorunde background check her seye baktigi kadar kisnin kendi finansal durmunda bakar, burda bakilan ne kadar parasi var anlaminda degil, kredi skoruna bakilir ve eger cok dusukse (350-850 arasi bir bantda oynar bu skor) oregin very poor 400 civarindaysa kisi red edilebilir bunada sebep kendi maddiyatini iyi idfare edemeyen kisiyi kurumumuzda istemiyoruz seklinde.
Kisi iflas gecirmis ise gene finansal kurumdan benzeri sekilde ihrac edilebilir ayni nedenlerden oturu. Kisisel iflas (Turkiye'den farkli olan bir durum) buna burda bankruptcy deniyor turlu nedenlerden dolayi olabilir bosanma, saglik her neyse sebep ne olursa olsun bu finansal kurumu baglamaz ve kisi ihrac edilir.
Burda bir ornek verelim sanirim bu tip bir ornege Turkiye gibi bir ulkede asla rastlanmaz. Hangi sirket hatirlamiyorum 20 yillik CEO sunu kovdu. Neden? 20 yil once ise girerken yazmis oldugu universite tamamen yalanmis, ancak teknolojideki gelismeler sayesinde bu tur yalanlarin ortaya cikmasi cok daha kolaylastigindan dolayi bunca yil sonrada ortaya cikmis olsada hangi nedenle olursa olsun isten cikartildi.
Ozellikle adalet sisteminde bir sorusturma surecinde tanik kapasitesinde verilen yalan ifade basli basina ciddi bir suc teskil ediyor buna obstruction of justice deniyor yani adli sureci geciktirme ve yanlis yone sevk etme. bunu cezasida agir.
Yalan soylemenin yaninda birde lying by ommission denen bir durum vardir. Buda suctur, burda kisi yalan soylememis olabilir teknik olarak ancak gerekli yerde gerekli bilgi verilmediyse ve ifad edilmediyse yazili oalrak buda suca girer ve gene istenmeyen sonuclar dogurur.
Hele hele sorusturma durumlarinda bir akrabasi yada arkadasini korumak icin yalan ifade vermek buyuk suctur eger bir ortaya cikarsaki kogusturma asamasaindaki celiskiler bu noktaya vardirir iste orda bu kiside korudugu kisi ile berfaber yargilanir.
Sonuc oalrak evet beyan esastir ancak boylede sorumluluklari vardir verilen beyanatin.
-
@ismail Evet bir cok kisiya kesinlikle cok tuhafta gelse yasal yada yasa disi her turlu gelir vergiye tabi. Bu para ne yollardan kazanilmis buna air yasal surec ayri bir konu olup IRS denen kurumu asla ilgilendirmiyor para kazandin oyle yada boyle vergisinden sorumlusun. ISlenen suc ispat edilemeyebilir ancak vergi kacirmak sucu tespit eidlirse bu seferede kisi ordan iceri girer.
-
Murat Atif SayarRay Erden başlığına tarihinde cevap verdi Son düzenleyen: Administrator
Ray Erden Ben sunu sormak istiyorum, tamam IRS ye beyan etmek zorundasin fakat, bu hakikaten isler bir durum mu. Yani yillik uyusturucudan 2Milyon dolar dolar kazanan birisi gidip beyan ediyor mu bu rakami sene sonunda, sonra da swat ekipleri kapisina dayan miyor degil mi?
Cunku her yerde oldugu gibi burada da kurallara uymayan insanlar var muhakkak. Bu durum tespit edilirse cezasi agir ama sonucta beyandan kacanlarda muhakkak vardir. Ben mesela Turkiye'den aldigimiz emekli maaslarini beyan ediyorum fakat duydugum kadariyla, bircok insan bu beyanda bulunmuyormus, bu beyani yapmiyormus. Heryerde oldugu gibi burada da kanun disi hareket eden illaki cikacak.
-
Murat Atif Sayar Murat,
Su meshur mafya babasi Alkapon bir zamanlar Chicago'da astigi astik kestigi kestik babalardan. Adamin pesine dustuler uzun sure bir suru sey denediler cok ugrastilar fakat hakkindaki suclamalari bir turlu ispat edemiyorlardi materyal anlamda. En sonunda IRS pesine dusmustu ve vergi kacirma sucundan dolayi mahkum edilmisti ve icerde oldu zaten. Benzeri bir sekilde Gotti en son babalardan ben ogrenciydim onun davasini izlemistim birde uzerine film yapildi. Alkaponun kacirdigi vergiler elde etmis oldugu her turlu illegal aktivitelerdendi malum. Burda birde isin icine money laundering yani para aklama olayi girmekte, aklanan paranin vergisi odenecek, simdi ortada zaten bir suc var o yuzden para aklaniyor ancak ispat edilmesi gerekiyor kaynagin illegal oldugunun fakat aklanmis paranin vergisi IRS e odenirken aslinda zaten tahkikat altindaysa biliniyor ve sorusturma devam ediyor ancak ispatlanana kadar adam sucsuz, Ancak eger vergisi odenmezse bu durumda ortada yeni bir suc olusuyor oda vergi kacirmak ve ordan cok basi agrayabilir. Ozetle en baba babalar bile baslarini IRS ile derde sokmak istemezler. Yalniz kucuk bir ayrinti ornegin Rahmetli Steve Jobs yada Jeff Bezos gibi adamlar ne kadar vergi oduyorlar dersin oda ayri bir konu, corporate tx isinde oyle yollar varki sifir vergi cikabiliyor bu insanlara iste birde bu var. Nitekim off shore hesaplardaki yuzlerce milyarda bu yuzden karayiplerdeki kucuk adalarda degilmi vergiye tabi olmasin diye. Vergiden kacmak icin Amerikan vatandasligindan cikan bile var.
-
Murat Atif SayarRay Erden başlığına tarihinde cevap verdi Son düzenleyen: Administrator
Ray Erden Ben aslinda genel mantiga bakinca harika bir sistem goruyorum ortada. Tum kurumlar kendi gorevlerini eksiksiz olarak yerine getirmeye calisiyor anladigim kadariyla. Herkes kendi yaptigi isi tam olarak yapmaya calisiyor ve herkes kendi yaptigi isten sorumlu.
IRS ornegin vergi konusuyla ilgili bir kurum, demek ki gelirin nasil olustuguna bakmiyor fakat ortada bir gelir varsa, bunu beyan edeceksin kardesim ve odeyeceksin diyor. Eger illegal yollardan bir gelir elde edildiyse bu benim sorumlulugum degil diyor, sen vergini ode, kendi sorumluluk kapsamindaki isi tam olarka yapiyor.
Illegal tarafina diger kurumlar bakiyor, hem gucler ayriligi da diyebiliriz bu duruma, hem herkesin kendi sorumlulugunu tam olarak yapmasi da diyebiliriz. Hersey herseye karismiyor bu sayede. Zaten ben boyle durumlarin bir cok ornegini yavas yavas burada ki genel yasam da da gormeye basladim. Tabiki her zaman istisnalar var ama insanlarda da ayni durumlari goruyorum.
Herkes herkesin isine gucune karismiyor, herkes kendi sorumlulugunda. Kendi gorevini tam olarak yapmaya calisiyor fakat her ise karismiyorlar. Bu bence olmasi gereken bir durum, karisiklik olmamasi icin, duzen olmasi icin. Genel yasama da yansimis durumda bu - herkesin kendi isini yapma sorumlulugu. Ben oyle goruyorum.
Dogal olarak ta IRS nin bu davranisi insanlara basta garip gelebilir ama aslinda tam oalrak yapmasi gerekeni yapiyor, kendi sorumluluk alanindaki isi tam eksiksiz olarak yapiyor, diger kurumlar gibi.