Turkiye'deki Emekli maasinin burada vergisini odeyecek miyiz?
-
Arkadaslar merhaba,
Bu konu herkesi ilgilendirmeyebilir ama yine de burada bir baslik olmasi acisindan paylasmak istiyorum. Ben Turkiye'den emekliyim, baska bir gelirim de yok Turkiye'den. Daha onceki canli yayinlarda - arada bir de olsa - bu konudan bahsettik hatta Finans alaninda calisan bir arkadasimiz da bu konuda bize bilgi vermisti.
Kendisi, Turkiye'deki emekli maasini burada beyan etmemiz gerektigini soylemisti gelir olarak. Hatta gecen sene ben de Esim'in emekli maasini beyan etmistim vergi formunda.
Fakat asagidaki anlasmayi buldum IRS'nin web sitesinden ve buradaki (benim anladigim kadariyla) aciklamadan, bu verginin odemesine gerek olmadigini dusunuyorum. Bu tabiki benim anladigim belki yanlislik olabilir, bu konuda bilgisi olanlar cevap verebilir.
bu sene (2021) yili beyaninda bu yuzden emekli maaslarini beyan etmemeyi dusunuyorum, bu tabiki benim sahsi kararim. Dayanagim da buradaki yazi olacak.
https://www.irs.gov/pub/irs-trty/turkey.pdf
-
@ismail Burada sadece bir tanimin icinde duruyor (Kazanilmayan gelir) olarak. Ben aciklayici birsey gormedim?
-
@ismail Estagfurullah Hocam, gayet guzel detayli bilgli veriyorsun. Yukaridaki resimde yesil ile isaretledigin yerde PENSIONS geciyor, bu bir anlamda demektir ki, sen bu beyanda bulunacaksin, ben poyle anliyorum buradan.
Diger yandan gecen seneki vergi formuna baktim, bizim icin hazirlayan firma, bu geliri FORM 1040 / 8 Other Income kaleminin icerisie girmis ve aciklamasina FOREIGN SOCIAL SECURITY BENEFITS demis.
Aslinda, biraz daha inceledim, bu gelir yani emekli maasi oyle Foreign Social Security Benefits falan degil, bildigin bunun icin 1099-R Formu'nu dolduracaksin gorunuyor, niye oyle yapmis anlamadim.
Iyi kotu finans - muhasebe bilgimiz var Allah'a sukur. Dogru yere girmek lazim herseyi.
PPP kredisini girmiyormusuz mesela, onu da buldum.
Marketplace'den aldigimiz saglik kredisini girdim. Biraz ingilizcem ve biraz daha kanunlar hakkinda bilgim olsa acacam danismanlik hizmeti az kaldi.
-
@ismail Ya olur mu, bu forum tam amacina ulasiyor, amacimiz arastira arastira en dogru sonuca ulasmak degil mi? Dokuman desen hepsi internette var, iyi kotu sende bende arastirmaciyiz, Resat Abiyi soylemiyorum bile, onun bulamayacagi bir kaynak yoktur zaten. Iste bu sekilde sonuca gidilecek. Daha sonra bu sonuclari ben derleyip her konu basliginin ustune -PRATIK BILGILER - diye toparlayacagim. Bizden sonra gelenler bu pratik bilgileri gore gore islerini daha hizli halledecekler.
O yuzden kesinlikle kahve muhabbeti degil.
Tamam kabul ediyorum US vatandaslari icin ibare var, ama oturma izni olanlar icin de var mi senin gonderdigin PDF'i tariyorum su anda...
-
Su FATCA anlasmasini da buraya dokuman olarak ekliyorum.
AGREEMENT BETWEEN THE GOVERNMENT OF THE UNITED STATES OF AMERICA AND THE GOVERNMENT OF THE REPUBLIC OF TURKEY TO IMPROVE INTERNATIONAL TAX COMPLIANCE THROUGH ENHANCED EXCHANGE OF INFORMATION https://home.treasury.gov/system/files/131/FATCA-Agreement-Turkey-7-29-2015.pdf
Bu dokumanin 43. sayfasindan anladigim ve aldigim yetkiye gore, Emekli Maasi muaf dir (Amerikan Vatandasi olmadigim icin), varsa yetkili arkadaslar lutfen detayli aciklama yapsinlar.
-
Murat Atif Sayar Murat ve Ismail beyler selamlar, guzel bir muhabbet olmus, Murat senlede daha oncede konustugumuz gibi nitekim FATCA'danda bahsetmistik TR deki emekli maasindan burda herhangi bir vergi yukumluklugun yok sam amcaya diye. Nitekim buldugunuz bilgiler ve en sonundaki FATCA bilgiside daha once konustuugmuzuda dogrulanmis gorunuyor gibi. Vatandas dahi olsan Turkiye'de calisip emeklilik hakkni almis biri olman orda sorumlu oldugun vergilerin odendigini ve bunun hic bir sekilde IRS denen kurumu ilgilendirmedigini gostermekte.
Ayrica eger bir ABD vatandasi olarak bugun diyelim Ismail yada ben TR ye gidip orda para kazansak bu bir yerde calismak yada ticaret olabilir bu kazancin vergisinden sorumluyuz. Fakat FATCA (Foreign Accounts Tax Compliance ACT) uyarinca iki ulke arasindaki anlasmadan oturu bu ornekteki ABD vatandasi iki ayri devlet tarafindan vergilendirlmiyor. Bir ABD vatandasi TRde bir Amerikan firmasinda expatriot olarak calisabilir ve bu kazanc ayni burdaki gibi bir muameleye tabi olup sadece IRS tarafindan vergilendirilir. Ayni ABD vatandasi TR de bir Turk firmasindada calisabilir isterse o zaman hem TC Maliye bakanligina hemde IRS emi odeyecek? Iki tarafa birden yukumluluk durumu yok. Bu olayin FATCA nizamnamesinde bir ismi var su anda aklima gelmiyor.
Ozetle sonuc olarak Murat'in bu yilki tax return islemlerinde emekli maasini gostermesi gerekmedigi kararina ben katiliyorum.
-
Ray Erden Resat abi sunu paylasmak istiyorum.
Ya biz bir hata yapiyoruz ya da arastirip dogrusunu buluyoruz, ikisinden birisi.
Simdi, koskoca Amerika'da vergi konusunda hizmet veren bir firma gecen sene bunu beyan etmem gerektigini belirtmisti ve biz de beyan ettik. O zaman arastirmamistim, firmaya guvendim, dedim ki bir finans kurulusu, amaci zaten vergi beyannamelerini hazirlayip para kazanmak.
Diger yandan hatirlarsan, birkac onceki canli yayinda Finans tarafinda yine bir abone, beyan etmek zorundasiniz dedi.
Simdi biz arastirdik, dokumanlari cikardik, sen de bakiyorsun bende, acaba bu isin icinde olan insanlar bu kadar hata yapabilirler mi? Yoksa biz mi cok yaniliyoruz anlayamadim. Eger bu kadar (bana gore -1/2 saatte bir cozume ulastik cunku) basit bir iste bu kadar buyuk bir hata yapilabiliyorsa, oturup dusunmemek elde degil.
Vergi beyanimi submit etmeden once biraz daha bekleyecegim. Yani biz bu konuda 1-2 saat icerisinde bu kadar net bir bilgiye ulasabiliyorsak, walla her konuda danismanlik vermeye baslayalim.
-
Murat Atif Sayar FATCA ile ilgili benim bir kac sene once biraz arastirma durumum olmustu hem TR den hem burdan, biz vergi islerimizi H&R Block ile hallediyoruz, onlarin bana dedigi suydu, bizim firmamizin bu alanda yetkili bir bolumu var ve bu konuda sorulariniz varsa onlarla calisin dediler burdaki vergi duzenlemeleri disinda incelenmesi gerektiginden dolayi. Yani en dogru olani yaptiler bana hic bir bilgi vermediler bu konuda biz uzman degiliz gidin uzmanlsamis bolumle konsun seklinde.
Birde gene ayni firmayla yani H&R Block ile ilgili baska ilginc bir duruma rastladim yeri gelmisken, bir arakdasimiz Uber isi yapmisti bir bucuk yil kadar, tax retrun zamani geldiginde once oda bu firmaya gitti cok yuksekl bir vergi cikmisti acaip morali bozulmustu, cok net hatirliyorum bu is yapilmaz benzin, yag, bakim arti vergi elde bir sey kalmadi diyordu, daha sonra Uber suruculerinin vergi islerini yapan bir adama giiti bakin adam diyorum firma degil bu sahis ozellikle Uber tarzi calisanlarin gelir vergileri uzerinde uzmanlasmis biritdi diger taraftan cikan verginin dortte birini cikartti arkadasa hic bir yasal sorun olamdan.
Yani demem oki iste vergi isinde fazla siyah beyaz yok, bir dolu loophole denen sey var yani bosluk cesitli sekillerde degerlendirilebilir, o yuzdende Tax Attorney denen kisiler ozellikle Corporate tax isinde buyuk meblaglar goturmekte yani vergi avukatlari vergi davalarinda kesinlikle derinlestikce super derecde karmasikladsan ve vergi avukati kullanmadan uzerine gidilmemeis gereken bir konu tabii yeri geldiginde.
Vergo danismanligi dedin ya aman ha derim bu konu oylesine hassas bir konuki ornegin diyelim senin bir yatirimin var ve burdan capital gain elde ettin ve actin telefonu bu formaya bunun tax consequences adi altinda gecen vergiyle ilgili nasil bir sonuc getiorecegini sordun, kesinlikle sana verecxekleri cevap aynen soyle olacak kelimesi kelimesine yaziyorum, "please see your yax asvisor we cannot give you any tax advise". Burdan bic iste olayi.
Sana beyan et demsilerdir ancak bu vergi yukumlulugun oldugu anlaminada gelmiyor sadece beyan et demisler etmen gerekir yada gerekmez ayri konu tabii.
-
Murat Atif Sayar Murat bu arada vergi islerinden konusurken aklinda bulunsun IRS ten yada W2 formlarindaki toplamdan 2021 yili gelirini gosteren rakam SSA da gosterilen rakama uyuyormu, bazan uymayabiliyor vergi acisindan bir problem degil ancak uzun emeklilik kayitlarinda fark yaratabilir azda olsa.
-
Ray Erden Surekli baktigim bir adres burasi. Hatta emeklilikle ilgili kac kredimiz toplanmis orada gorebiliyoruz. Bu tip siteler icin ana sayfada, Amerika'ya geldiginizde muhakkak bilmeniz ve hesap acmaniz gereken siteler olarak bir bolum yapacagim.
IRS, SSA, USCIS gibi gibi.
-
Murat Atif Sayar Evet iIyi fikir, bayagi faydasi olur.
-
Eski KullanıcıRay Erden başlığına tarihinde cevap verdi Son düzenleyen: Eski Kullanıcı
Ray Erden tr den yaşayan biri olarak benim yorumum şu yönde: türkiyedeki gelirleriniz zaten vergisi ödenmiş gelirler. amerika kaynaklı bir kazanç olmadığı ve tr de vergisi ödendiği için, mantık açısından ikinci defa gelir vergisi olmamalı. eğer bu para amerikaya sokulursa, istenmesi durumunda tr de vergisi ödendiğinin ispatlanması bir kağıda bakar. amerika eğer tr deki gelirden vergi isterse belki de tax refund yapmak zorunda bile kalabilir çünkü tr de vergi oranları usa dan yüksek fikrim, tr de vergisi ödenmiş bir gelir usa ya getirilirse sadece gelirin kaynağı ispatlanmalı ve o para usa da harcanırken alışverişten kaynaklı vergi ödenmesi yeterli. sadece bir yorum. hatalıysam affola...