Dunyanin en ucuz benzini Turkiye'de!!
-
Selamlar Degerli Dostlar ve Katilimcilar,
Bu kismin basligindaki inanailmaz deli sacmasi bir iddiaya tanik olduktan sonra asagidaki gibi detayli bir kiyaslama yapip sizlerle paylasmayi bir borc bilirim. Ozetle burda bir senaryo kullanilarak TC vatandaslarinin acikca ve alenen zekalariyla nasil alay edilip dalga gecildigini vede ayni zamanda ve maalesef bir coklarininda butun bunlara ragmen hala boylesine futursuzca dalga gecenlere yasa varol diye destek verdigini gordukce gercekten icim sizliyor.
Kisaca asagida ABD ile Turkiye arasinda bir depo benzin doldurmanin her iki ulkedede asgari ucretle calsian iki kisi ornek alinarak yapilmistir. Burada dolar ve TL cevirmesi yoktur birim fiyat konsepti uzeridnen bir depo benzinin bu iki asgari ucretlinin aylik brut maasllarina oranlari kiyaslanmistir. Asagidaki tamamen guncel ve gercek veriler ile istediginiz gibi oynayip sizde kendi kiysalama hesaplariniz yapabilirsiniz.
Veriler: Benim arabanin (2013 Toyota Highlander Limited SUV) deposu 19 gallon, bugunku benzin fiyatlari ile (dun doldurdum) $3.80 dan galonu (bu yeni zamlanmis hali daha bir hafta once $2.6 civarindaydi). Benzin fiyatlari eyaletlere hatta sehirlere yada bolgelere gorede degisiklik gostermekte. Asagidaki ornekte kedni arabamin benzin dolum masrafini kullandim - 19 galon=71.82 litre 19x3.80=$72.20 (ABD) Bu hesapta kullanilan benzinin litresi TRde 20 TL 1US Gallon= 3.78 liter 19 gallons = 71.82 liter 71.82x20=1,436 TL dolum maliyeti Turkiyede ayni arabanin
Kiyaslama:
Bu senaryoda ABD ve TR deki benzin alan kisilerin asgari ucretle calsitigi ve ayni arabanin benzinini doldurduklari varsyiliyor. ABDde asgari ucret aylik $2,400 (saati 15 dolardan hesaplanmistir yeni duzenlemeyle bir cok eyalette) Bir depo benzin 72.20 dolara doluyor yukardaki hesapta ABDde Depoyu doldurmanin ABDdeki brut asgari ucrete orani=$72.20/$2,400=0.0301 (3%) Bir depo benzin 1,436 TL ye doluyor TRde Depoyu doldurmanin TRdeki brut asgari ucrete orani= 1,436TL/5004TL=0.2870 (28.70%) Not: ABD benzin fiyatlari ciktigi gibi inerde yani surekli cikmaz.Sonuc: Birim fiyat uzerinden yapilan kiyaslama ile yani masraflarin o ulkedeki asgari ucrete olan oranlarina bakarak yapilan reel bir karsilastirmada asagidaki sonuc oirtaya cikmakata. TC de bir asgari ucretli yukardaki ornekte kullanilan 2013 Toyota Higlander SUV arabanin deposunu aylik asgari ucretinin yuzde otuzdordu gibi bir miktara dolduruken bir ABDli ayni depoyu aylik asgari ucretinin yuzde ucluk kadarlik bir kismi ile doldurabiliyor.
Yorum: Eger bir siyasi, bir milletvekili yada bir bakan bu ulkede bu kadar bariz bir durum karisinda dahi milletin yuzune “Dunyanin en ucuz benzini Turkiyededir” gibi bir yalani bu kadar acik ve hic cekinmeden rahatlikla soyleyebiliyorsa ve bunu hic kimse oturup basit bir hesapla ve kucuk bir Google arastirmasiyla elestiremiyor ve o adama hesap soramiyorsa bu durumda soylenecek hic bir soz kalmamistir ve bence buna millet layik oldugu yonetimi bulmuis denir. Bu arada bu hesaplarada hic gerek olmayip eger bu illet sadece 5 dakikalik bir Google arastirmasi yapsaydi tum Avrupa’da en pahali benzinin Turkiyede satildigini yada TR nin en pahali benzin satin alan bir kac ulkeden biri oldugunuda rahatlikla gorebilirdi.
Asagidaki linkte yukardaki yazinin sesli anlatimi ve yorumu vardir.
https://www.youtube.com/watch?v=BvwZocRT274&
-
Ray Erden Insanlar neden var olan gercegi kapatmayi, ustunu ortmeyi secerler ben acikcasi anlamiyorum. Acik acik aslinda gercek kabul edilse, denilse ki, bizim kullandigimiz benzin pahali (Turkiye icin konusuyorum) ve bu benzini daha ucuza nasil kullanabiliriz, dunya standartlarini nasil yakalayabiliriz diye kafa yorulsa daha iyi olmaz mi?
Ama yok, illa ki kotuleme karalama politikasi bizde pirim yapiyor. Baskalarini kotuleyeceksin ki, kendi beceriksizligin ortaya cikmayacak, mantik bu sekilde.
Bir de isin su tarafi var, ben acikcasi yonetimde olsam ve bu durumlari gorsem, halkin karsisina gecip bu tur beyanlar verirken utanirim, cekinirim, vicdanim elvermez. Yalan soyleyemem, beceremem. BU sekilde de aksam evde rahat uyuyamam.
Onun yerine ulke nasil kalkinir, adalet sistemindeki problemler nasil giderilir gibi seyleri dusunurum, onun icin calisirim. Ama demek ki bazi insanlarin bu kavramlar umurlarinda degil, bu yoneticilere oy verenlerin de umrumda degil anlasilan.
Eee insanlar bu sekilde yasamayi kendilerine hak goruyorsa, o zaman toplum nasil degisecek. Bilemiyorum acikcasi bende nasil bir cozum getirilmesi gerektigini.
Bir insan kazandigi parayla ne alip alamadigini bilemiyorsa, yurtdisinda yasayan insanlarin hayatini bir sekilde kendi hayatiyla kiyaslamiyorsa, daha iyisini istemiyorsa, daha iyisi icin mucadele etmiyorsa, onu ondan baska bu hayatin icinden cekip cikaracak baska ne olabilir...
-
Bir asgari ücretli aracının deposunu sadece 4 kez doldurabiliyor Türkiye de Abd yada avrupada ise bu sayı 100 ün üzerinde arada korkunç bi fark var ne yazıkki İstanbulda dahi artık trafik eskiye göre çok azalmış durumda yakıt fiyatlarından dolayı
-
bu gibi paylaşımlar beni facebooktan soğuttu. bunu yapanlar ise malum partinin teşkilatının içinde büyük görevlerdeki kişiler.. Yine biri görmüştüm. Benzin Amerikada xxx TL, Türkiye'de xx TL diye yazmıştı
-
Süleyman Suleyman Bey forum'a hosgeldiniz. Rica etsem forum kurallarimiz geregi, profilinizde gercek adinizi ve soyasinizi ve imzaninda gerekli bilgilerinizi paylasabilir misiniz? Profilinizi edit ederek gerekli guncellemeleri yapabilirsiniz. Saygilarimla.
Forum Kurallari https://amerikayageldim.com/topic/6/forum-kurallari
-
Süleyman Burda benim anlamadigim yazimdada ifade etmis oldugum gibi bu beyandan biraz olsun insanin en azindan suphe duymasi gerekmezmi acaba boylemi diye bir dusunce olusmazmi? Boyle bir dusunce uzerinede benim yaptigim oyle komplex bir seyde degil aslinda ortaokul aritmetigi. Bu kadar dahi bir sorgulama olmadan bu adamlarin her dedigi kabul edilirmi? Bu adamlarin partisi su ayda bu oda fark etmez bir insan bir seyi kendisi sorgulayip bulmasini bilmeli yoksa iste hep birilerinin agzina bakarlar onunda getirdigi sonuc malum ortada.
-
Bunu diyenlerin koca ulusun aklıyla dalga geçtiğini düşünüyorum. Destekçi bazı kimselere de defaten anlatıyorsun, izah ediyorsun ama halen savunacak bir yan buluyorlar. Gerçekten anlayamıyorum. Benzin ve motorine 2 günde bir 1'er tl zam geliyor artık. Tarihte örneği yoktur sanırım!..
-
Türkiyede A haber diye bir yandaş haber kanalı var
Orada herşey ucuz ve Dünyanın en ucuz yakıtını kullanıyoruz .
Bu kanalda genelde Avrupadaki Euro , Amerikadaki Dolar TL ile çarpılarak karşılaştıma yapmaya çalışılır ancak buna inanan eğitimsiz kitle de bu hesaplara inanarak ülkemizde herşeyin çok iyi gittiğini zanneder .
ALLAH AKIL SAĞLIĞI , DÜŞÜNME GÜCÜ NASİP ETSİN BU İNSANLARA ...