Amerika'da dil kursları ve okullar
-
Herkese tekrar merhaba, Houston ELS isimli dil okulundan ne yazık ki dönüş alamadım ancak Ertugrul Evliyaoglu Bey’in bilgilendirmesi üzerine New Jersey ve Los Angeles’da merkezleri olan Türk okul Just English ile bir görüşme gerçekleştirdim. Bu görüşmeye istinaden ABD’de dil okulu düşünen ve hem ekonomik süreçler hem de kayıt şartları açısından detay merak edenlere bu bilgileri paylaşmış olayım.
Öncelikle, Just English, merkezi İstanbul Şirinevler’de olan ve Kadıköy dahil bir çok yerde şubesi olan Türk bir firma. Firmanın New Jersey ve Los Angeles’da şubeleri var ve ABD’de dil okulu düşünen herkes iletişime geçerek başvuruda bulunabiliyor. Ben bu konuda detay almak için Jersey’deki merkezin yöneticisine ulaştım ve bana aşağıdaki detayları paylaştılar;
Öncelikle dil okullarına başvururken bazı belgeler isteniyor ve kayıt işlemi için bu belgeleri doğrudan e-posta ile göndermeniz gerekiyor;
-
pasaport (renkli taranmış)
-
Banka Ekstresi (hesapta aylık en az 1100$ bakiye bekliyorlar). Kaşeli ve imzalı olmalıdır. Aylık tutar olarak belirttikleri, sizin dil eğitimi alacağınız süre. Yani siz eğer ben 6 ay eğitim alacağım derseniz hesabınızda 1100$ x 6 ay’dan 6600$ göstermeniz bekleniyor.
-
ABD’de birileri yani bir tanıdığınız, arkadaşınız ya da akrabanız varsa size sponsor olabiliyor. Eğer öyleyse, bir sponsor formu doldurup imzalıyorsunuz. ( bu form size kurs tarafından paylaşılıyor) Ayrıca sponsorunuzun renkli taranmış pasaportunu veya yeni kimliğini de göndermeniz gerekiyor. Eğer size sponsor olacak kişi ABD vatandaşı ise buna ek olarak son yılın vergi beyannamesini istiyorlar.
-
Başvuru Formu (size kurs tarafından paylaşılıyor)
-
Kayıt ve geri ödeme politikası formu (size kurs tarafından paylaşılıyor)
-
150 $ kayıt ücreti (bu kayıt işlemleriniz için isteniyor ve eğer vizeden red yerseniz size geri ödenmiyor)
-
100 $ posta ücreti (Bunu kurs size, kurs aracılığı ile vize başvurusu yapabilmeniz için “I-20” belgesi göndermek için istiyor. Bu gelge olmadan F-1 vize başvurusu yapamazsınız. Vizeden red yerseniz bu da size geri ödenmiyor)
-
50 $ Digital I-20 belgesi ücreti (size postalanan I-20 belgesinin dijital hali için istiyorlar ve bu da red yendiği takdirde geri ödenmiyor.)
-
100 $ Vize danışmanlığı ücreti (vizeden red yerseniz bu da geri ödenmiyor)
-
160 $ vize ücreti (vizeden red yerseniz bu da size geri ödenmiyor)
-
350 $ SEVIS Ücreti (Amerikan Hükümetine ödenen öğrenci harcı gibi düşünülebilir) SEVIS Ücretini Vize randevunuzdan en az 1 hafta önce ödeyebilirsiniz.
Tüm konaklama, vize işlemleri ve uçak bileti gibi masraflar öğrencinin kendisine ait. Yalnız konaklama ile ilgili kurs, yakınlardaki kiralık kompleksler, airbnb evleri ya da öğrenci odaları gibi yerler konusunda rehberlik edip yardımcı olabiliyor
Kurs en az 12 haftalık (3 aylık) kayıt kabul ediyor ve en az 4 haftalık kurs ücretini peşin ödemeniz gerekiyor. Eğer 1 ay için peşin ödeme yaparsanız geri kalan 2 ay’ın ödemesini vizeden onay aldıktan sonra ödemeniz gerekiyor. 4 haftalık kurs ücretini öderseniz haftalık 140$ ve aylık da 560$'a denk geliyor ama mesela siz ben 3 aylık ödeyeceğim dediğinizde haftalık 90$ ve aylıkta da 360$'a denk geliyor.
Kursun başlangıç tarihlerini kursun paylaştığı akademik takvimde görebilirsiniz. Bu döneme, tarihe göre farklılık gösterebiliyor
Ayrıca Amerikan Konsolosluğu şu sıralarda 2023 yılına randevu veriyormuş. ilk randevu tarihlerini, konsolosluk her öğrenciye 5 defa tarihi değiştirme hakkı veriyormuş. Sistemden sürekli kontrol edip tarihinizi öne çekmeniz daha erken bir zamana başvurunuzu çekmenizi sağlayabilir. Eğer ki kurs tarafından vize danışmanlığı alırsanız vize ile ilgili başvuru ve takip süreçlerinin tümünü kurs yapıyor bilginiz olsun.
Eğer dilerseniz eşinizi veya çocuklarınızı yanınızda götürebiliyorsunuz. Böyle bir durum varsa bunu kursa bildirmeniz gerekiyor ve gidecek kişiler için F-2 öğrenci refakat vizesi almanız gerekiyor. Banka hesabınızda da her kişi için artı 500$ göstermeniz gerekiyor. Ayrıca Kayıt ücretine de ekstra 50$ eklemeniz gerekiyor. Eğer bu durumdan faydalanılacaksa eş ya da çocuklarınızın pasaportunu ve evlilik cüzdanınızı da kurum ile paylaşmanız ve sizin başvurunuz ile eş zamanlı olarak vize başvurusunda bulunmanız gerekiyor
Kurs Pazartesi-perşembe arası. Sabah dersleri veya öğleden sonra dersleri seçebilirsiniz. Dersler günlük 4,5 saat oluyor. SABAH: 8:30 - 13:00 / AKŞAM: 17:00 - 22:00
Tüm bu bilgiler ışığında ben 3 aylık bir kurs düşünüyorum ve sadece 1 ayını peşin vereceğim diyen biri için uçak hariç tüm kayıt öncesi ödemeler, kurs bedeli ve hesaptaki para ile (konaklamanız da hesabınızda gösterdiğiniz paradan olacak) toplamda 5890$ a ihtiyacınız var buna uçak parası vs eklendiğinde 7000$ net paranız olması gerekiyor gibi düşünülebilir ancak bu tabi kişiden kişiye ve eğitim süresi, alınan uçak biletinin ücreti, eş-çocuk durumu gibi unsurlara göre değişkenlik gösterecektir.
Dil öğrenimi için gidildiği takdirde mümkün olduğunca fazla para ile gidilmesi daha cesur ve sağlam adım atılmasını sağlayacak gibi duruyor.
Ayrıca bir dip not olarak şunu da paylaşmamda fayda var. Konsolosluk, dil okulu için başvurduğunuzda sizin geri döneceğinize net olarak emin olmak istiyor. Bunun için çalışıyorsanız iş yerinizden referans mektubu istiyorlar, Türkiye’de onlarca iyi dil okulu varken neden ABD’ye gitmek istediğinizin mantıklı bir açıklaması isteniyor. Özellikle dil kursu başvurularında vize aşamasında red yiyen bir sürü insan olduğu söyleniyor. Bu arada Red yemeniz demek yaklaşık olarak 1000$'ın resmen çöp olması demek. Dil okulu başvurularında özellikle kaliteli eğitim veren okulların tercih edilmesi de önemli bir unsur. (Just English sanırım bu konuda iyi ve iyi bir okul olduğundan pek sıkıntı yaşanmıyor ama gene de birebir deneyimleyen kişilerden dinlemekte fayda var). Zira sıradan, ucuz ve eğitim kalitesi vasat altı olan bir okul için vize istediğinizde sırf ABD’ye gitmek için bir çaba gösterdiğinizi çok rahat anlıyorlar ve direkt red yiyorsunuz. Sonuçta konsolosluk çalışanları yıllardır bu işi yapıyor ve kimin gerçekten neden gitmek istediğini çok rahat çıkarabiliyorlar. Bu noktada kurs düşünen arkadaşlar (ben dahil ) cidden minareyi çalmadan önce çok sağlam bir kılıf bulmak durumundalar
Umarım bu bilgiler faydalı olur. Herkese sevgiler…
-
-
-
Merhaba,
Ben Emre. Houston’a yeni geldim (Ekim’in ilk haftası). Houston’da bir ingilizce dil okuluna kayıt oldum. Benim katıldığım programın adı “Everyday English” ve 8 levelden oluşuyor. Ve her level 6 haftaymış. Bu program ücreti ise her level için 500$. Ama benden birde 75 $ sanırım vergi aldılar. Fakat bu fiyatlar Houston’da ikamet edenler için. Ben ilk leveli bitirince program değiştirmeyi planlıyorum. “INTENSIVE ENGLISH PROGRAM- US RESIDENTS” programına geçicem. Sabah 8:30 - 12:30 ve Pazartesi’den Cuma’ya olmak üzere haftada 20 saat, yoğun program. 9 level ve her level 7 hafta. Her Level ücreti 1550$ Yine burada ikamet edenler için fiyatlar. Aşağıda link bırakıyorum ve arkadaşlara faydalı olmasını temenni ediyorum; https://bei.edu/resources/pricing/